Napsugár Tagóvoda

Szeptember 4-től Szüreti mulatságig:

v  Az új nevelési évben egy kívül-belül megszépült óvodában fogadhattuk a gyerekeket. Az európai uniós pályázatnak köszönhetően megtörtént a homlokzat felújítása, a tetőszerkezet rekonstrukciója, a nyílászárók cseréje, megújult a fűtésrendszer, a vizesblokkok, és a padlóburkolatok cseréjére is sor került. Minden csoport kapott négy nagy szekrényt, polcos szekrényt, két szőnyeget, függönyöket, kis játék konyhai eszközöket, gáztűzhelyt, térelválasztót, mesesarkot. Emellett a pályázat lehetőséget nyújtott eszközök beszerzésére is, rengeteg fejlesztő és szerepjátékot, játéktartó eszközöket, kosarakat, tornaeszközöket kaptunk, aminek majd a karácsonyváró ünnepségen örülhetnek a gyerekek.

 

 

v  Szeptember első heteiben minden csoportban megtartottuk a szülői értekezleteket. Ismertettük a házirendet, tájékoztattuk a szülőket az óvodai programokról, ünnepekről, az óvodai élet tevékenységeiről. Megalakult a Napsugár Tagóvoda Szülői Szervezete, melynek elnöke Twardonné Szadai Gabriella.

v  Szeptember 24-én a Napsugár Tagóvoda is képviseltette magát a Fut a város című rendezvényen. A kellemes időnek is köszönhetően gyermekeink lelkesen futották le a távot.

 

v  Október 2-án a Zene Világnapja alkalmából megnéztünk egy zenés-táncos előadást, melynek címe: Az elrabolt királykisasszony. A Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjai igazán remek zenei élménnyel ajándékozták meg gyermekeinket.

 

v  Október 7-én Tücsök túrát szerveztünk a Madárleshez. Bár az idő egy kicsit szeles volt, de egy kis mozgással bemelegítettünk. A mozgásos játékok után szalonnasütéssel zárult a délelőtt.

 

v  Október 11-én az Eleven Társulat látogatott el hozzánk, Róka mesék című előadásukkal. Az ismert meséket az előadók új köntösbe öltöztették, amivel tartalmas élményeket biztosítottak a napsugaras gyerekeknek.

Október 16-án rendeztük meg óvodánkban a már sok éve hagyománnyá vált Szüreti mulatságot, ami az egyik legnagyobb rendezvénye intézményünknek. A nap sikerét, a Szülők önzetlen munkájának, támogatásának, segítségének köszönhetjük, akik szemet gyönyörködtető-, ínycsiklandó finomságokat varázsoltak a csoportok elé. A mulatságot megelőző napokban, hetekben a gyerekek is lelkesen készülődtek, barkácsoltak, aminek eredményeként nagyon szép csomagok születtek, tele vásárfiával. A gyönyörű őszi időben a sok-sok játék, ugrálóvár, játszóház mellett az óvó nénik előadását is megnézhették a vendégek. A családok apraja-nagyja sok-sok élménnyel térhetett haza erről a kellemes vásári forgatagról.

 

2012. november – december

 

  • 2012. november 05-én nagycsoportos óvodásaink színházi előadáson vettek részt a Margaréta Egységben, a darab címe: A Kiskakas küzdelmei.
  • November 08-án a nagycsoportos szülők részt vettek a Szülői Klub szervezésében megrendezett előadáson. Előadónk Harmatiné Pazurek Rita a Nevelési Tanácsadó munkatársa volt a „Kudarc nélkül az iskolában.. „ címmel. A szakember a szülők által előre feltett kérdésekre válaszolt szüleink és más óvodából érkező érdeklődők nagy megelégedésére.
  • November 12-23 között csoportjaink nyílt napokat tartottak, amelyekre nagy szeretettel és készülődéssel vártuk a nagycsoportos szüleinket. Láthatták gyermekük fejlődését, egyéni képességeiket, személyiségüknek alakulását. Az örömteli élményeik és tapasztalataik megnyilvánulásait a szabad cselekvésekben, játékos szituációkban. A játékos kezdeményezéseken megfigyelhették a gyermekükhöz igazodó egyéni bánásmódjainkat a vizuális nevelés adta módszereinket, színes eszközeinket.
  • November 30-ig fogadóórát tartunk a nagycsoportos gyermekeink szüleinek, melynek témája tájékoztató jellegű kötetlen beszélgetés gyermekükről.
  • December 04-én az év végi ünnepi készülődésünket egy Mikulás- Karácsony váró játszóházzal kezdjük. A szervező csoport a Macis pedagógusok és szülők. Ezen a délutánon különböző kézműves technikákkal ismerkedhetnek meg a gyermekek és szüleik, testvéreik:

-         Karácsonyi gipsz forma festés temperával, vízfestékkel.

-         Angyalka ragasztása.

-         Papír csillag dísz ragasztása, festése.

-         Mikulás asztaldísz szalvétából.

-         Karácsonyi ajtódísz.

-         Olajkrétával Karácsonyi üdvözlőlap készítése.

  • December 07-én kisebb társaikat a bölcsődéseket várjuk a Makk Marci Bölcsődéből Mikulás bábelőadásunkra.
  • December 06-án részt veszünk az óvodai Mikulás ünnepségünkön. A közös éneklés, apró ajándékozás mellett az óvónénik mese dramatizálással kedveskednek gyermekeinknek. A darab címe: Pisti és Bodri.
  • December 12-én a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói ”Tücsök zene” címmel egy ének csokorral kápráztatnak el bennünket.
  • December 18-án délután  minden csoportunkban a gyermekek nagy készülődéssel és szeretettel várják szüleiket, testvéreiket egy közös Karácsonyi ünnepségre.  Ekkor gyújtjuk meg Advent koszorúnk negyedik gyertyáját. Az együtt énekléssel, verseléssel közösen éljük át a Karácsonynak legmeghittebb pillanatait. 
  • December 19-én délelőtt az Arany János Általános Iskola előadásában, gyermekeinket Karácsonyi ünnepségre várják.

A KŐIRS-OVI ALAPÍTVÁNY köszöntet mond a SZJA 1%-ának felajánlásáért (450.850 Ft). Az összeget óvoda játékeszközök vásárlására használtuk fel.

Adószám: 18495597-1-07

 

2012/2013

 

Tervidőszakunk: tanévkezdéstől – szüreti mulatságig

 

Szeptember

 

-         Szeptember 07-13-ig csoportos szülői értekezleteket tartunk.

-         Szeptember 20. autómentes világnap. Városi rendezvény a Városháza téren, melyen mind a hét csoportból a nagycsoportosokkal veszünk részt.

-         Szeptember 26. „Játszani jó” Játékos délelőtt az óvoda udvarán mozgásos játékokkal és bábszínházzal. Az óvó nénik előadásának címe: „ A szállást kérő róka”

-         Folyamatos papírgyűjtés

-         Szeptember 29. a Szülők klubja munkaközösség szervez kirándulást szülőknek és gyermekeknek a helyi arbarétumba, ahol a gyermekek megfigyelhetik az őszi természetet és meglátogatják az állatsimogatót.

 

Október

 

-         Október 2. Zenei világnap a Római Városrészi Egység szervezésében.

-         Csoportos kirándulások, dióverés, őszi termények betakarítása.

-         Október 12. Szüreti mulatság – játszóház, ugrálóvár, arcfestés, néptánc bemutató, meseszínház – élőszínház, az óvó nénik előadásában, melynek címe: „Ravasz Jancsi”.

Udvaron:

-         Különleges, érdekes ágak gyűjtése.

-         Különleges kavicsok gyűjtése.

-         Homokvár építése, homokozó formákkal homok formázása.

-         Buborék fújás.

-         Kötél hinta, tányér hinta hintázás.

-         Lajhár mászás kötélen, kötél húzás.

-         Mászás fel-le kötél létrán.

-         Közös mozgás zenére.

-         Ugrálás trambulinon.

-         Ugrálás füleslabdával.

-         Apró bogarak, lepkék megfigyelése.

-         Madarak mozgásának, hangjainak megfigyelése.

-         Sorverseny, akadályverseny, futóverseny szervezése.

-         Labdajátékos célba dobás, kidobó játék tollasozás.

-         Aszfalt rajz készítése.

-         Ugróiskola.

-         Szabad ceruza és zsírkréta rajz készítése.

-         Hajtogatás: hajó, lepke, pillangó, csákó, repülő.

-         Vízzel festés az aszfaltra.

-         Bottal rajzolás homokba.

-         Festés vízfestékkel, temperával.

-         Horgászás, hajtogatott kishajó vízre bocsátása.

 

 

Szobában:

 

-         Építés legóval, építőkockával.

-         Autózás.

-         Pötyi kirakó.

-         Puzzle kirakó.

-         Meséskönyv nézegetése.

-         Zenehallgatás.

-         Közös éneklés, verselés, mondókázás.

-         Bábozás.

-         Népi mozgásos játékok, dalos játékok eljátszása.

-         Szabad rajz készítése: ceruzával, zsírkrétával.

-         Forma festés, szabad temperás és vízfestékes rajz festése.

-         Gyűjtött vadvirágok szárítása és préselése.

 

Május

 

-         Május elején minden csoportunk anyák napi köszöntőt tartott az édesanyáknak, nagymamáknak.

-         A pöttyös labda, autó, maci csoport nagycsoportosai múzeumi órán vehettek rész az Intercisa múzeumban, ahol a római kori emberek táplálkozási, öltözködési, építkezési szokásaival ismerkedhettek egy-egy vetítés és barkácsolás alkalmával.

-         Május 24-én tartottuk óvodánkban a pünkösdi ünnepséget, amit megelőzött a csoportokban a pünkösdi király és királyné választás. A nagycsoportos lányok nagyon szép énekes-táncos műsorral készültek erre az alkalomra, amire Elza néni készítette fel őket.

-         Május 29-én egy bábelőadás részesei lehettek ovisaink, menynek címe: Nem félünk a farkastól!

 

Június

 

-         Június 1-én tartottunk óvodánkban a gyermeknapot. Sajnos az eső miatt beszorultunk az épületbe, ennek ellenére tartalmas és nagyon szórakoztató programokat tudtunk biztosítani gyermekeink számára: ugrálóvár, arcfestés, fagyizás, akadálypálya, bicikli verseny.

-         Június elején lezajlottak a csoportokban az évzárók, elbúcsúztattuk a nagyokat.

-         Június 14-én a pöttyös labda, maci, autó csoport nagycsoportosai a múzeumi óra keretében meglátogathatták a római kőtárat, ahol újabb ismereteket gyűjthettek a római kori emberek életéről.

-         Június harmadik hetében összevont csoportokkal megkezdődött a nyári óvodai élet. Az idő nagy részét az udvaron töltjük, odafigyelve a napsugárzás veszélyeire. Változatos programokkal, tevékenységekkel próbáljuk színesebbé varázsolni a nyári hétköznapokat is. Júliustól szeretettel várjuk a Bóbita Egység és Százszorszép Egységből érkező gyermekeket is.

-         Január 18-án az Arany János Általános Iskola által megszervezett rajz  pályázaton díjazott óvodásaink fogadására, oklevelünk, nyereményünk átvételére került sora az iskolában.

-         Január 6-17 közötti időszakban csoportjaink nyílt napok szervezésével lehetőséget biztosítottak az érdeklődő szülőknek, hogy betekintést nyerjenek a napsugaras hétköznapjainkba.

-         Február 17-én került sor első alkalommal megrendezésre Cibere és Koncz Vajda vetélkedésére. A Farsang királya négy alkalommal birkózik meg a böjt jelképével és a 24.-ei Farsang farkán legyőzik.

-         Február 21-én az Arany János Általános Iskola invitálta nagycsoportos óvodásainkat a „Játék határok nélkül” elnevezésű játékos, sport délelőttünkre.

-         Február 24-én óvodánk Farsangját tartjuk. A gyermekek jelmezekbe öltözve egy vígságos délelőttön vesznek részt.  Ezen a napon játékos egyéni versengések, eszem-iszom, dinom-dánom várja őket

-         Február 27-től március 01-ig óvódánk kinyitja kapuit a leendő óvodásaink és szüleik előtt. Ezen a héten a napsugaras gyermekekkel közös játékba, éneklésbe, festegetésbe hívjuk őket. A  csoportokkal való ismerkedés során megtekinthetik a gyermekek munkájából készült kiállítást.

-         Március 14-én kerül megrendezésre a Március 15.-ei ünnepségünk. Az óvónők által összeállított és előadott tavaszváró énekes-táncos játékokat tekinthetik meg gyermekeink, szüleik és kollégáink.