Napsugár Tagóvoda

Szeptember 4-től Szüreti mulatságig:

v  Az új nevelési évben egy kívül-belül megszépült óvodában fogadhattuk a gyerekeket. Az európai uniós pályázatnak köszönhetően megtörtént a homlokzat felújítása, a tetőszerkezet rekonstrukciója, a nyílászárók cseréje, megújult a fűtésrendszer, a vizesblokkok, és a padlóburkolatok cseréjére is sor került. Minden csoport kapott négy nagy szekrényt, polcos szekrényt, két szőnyeget, függönyöket, kis játék konyhai eszközöket, gáztűzhelyt, térelválasztót, mesesarkot. Emellett a pályázat lehetőséget nyújtott eszközök beszerzésére is, rengeteg fejlesztő és szerepjátékot, játéktartó eszközöket, kosarakat, tornaeszközöket kaptunk, aminek majd a karácsonyváró ünnepségen örülhetnek a gyerekek.

 

 

v  Szeptember első heteiben minden csoportban megtartottuk a szülői értekezleteket. Ismertettük a házirendet, tájékoztattuk a szülőket az óvodai programokról, ünnepekről, az óvodai élet tevékenységeiről. Megalakult a Napsugár Tagóvoda Szülői Szervezete, melynek elnöke Twardonné Szadai Gabriella.

v  Szeptember 24-én a Napsugár Tagóvoda is képviseltette magát a Fut a város című rendezvényen. A kellemes időnek is köszönhetően gyermekeink lelkesen futották le a távot.

 

v  Október 2-án a Zene Világnapja alkalmából megnéztünk egy zenés-táncos előadást, melynek címe: Az elrabolt királykisasszony. A Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjai igazán remek zenei élménnyel ajándékozták meg gyermekeinket.

 

v  Október 7-én Tücsök túrát szerveztünk a Madárleshez. Bár az idő egy kicsit szeles volt, de egy kis mozgással bemelegítettünk. A mozgásos játékok után szalonnasütéssel zárult a délelőtt.

 

v  Október 11-én az Eleven Társulat látogatott el hozzánk, Róka mesék című előadásukkal. Az ismert meséket az előadók új köntösbe öltöztették, amivel tartalmas élményeket biztosítottak a napsugaras gyerekeknek.

Október 16-án rendeztük meg óvodánkban a már sok éve hagyománnyá vált Szüreti mulatságot, ami az egyik legnagyobb rendezvénye intézményünknek. A nap sikerét, a Szülők önzetlen munkájának, támogatásának, segítségének köszönhetjük, akik szemet gyönyörködtető-, ínycsiklandó finomságokat varázsoltak a csoportok elé. A mulatságot megelőző napokban, hetekben a gyerekek is lelkesen készülődtek, barkácsoltak, aminek eredményeként nagyon szép csomagok születtek, tele vásárfiával. A gyönyörű őszi időben a sok-sok játék, ugrálóvár, játszóház mellett az óvó nénik előadását is megnézhették a vendégek. A családok apraja-nagyja sok-sok élménnyel térhetett haza erről a kellemes vásári forgatagról.

 

2012. november – december

 

  • 2012. november 05-én nagycsoportos óvodásaink színházi előadáson vettek részt a Margaréta Egységben, a darab címe: A Kiskakas küzdelmei.
  • November 08-án a nagycsoportos szülők részt vettek a Szülői Klub szervezésében megrendezett előadáson. Előadónk Harmatiné Pazurek Rita a Nevelési Tanácsadó munkatársa volt a „Kudarc nélkül az iskolában.. „ címmel. A szakember a szülők által előre feltett kérdésekre válaszolt szüleink és más óvodából érkező érdeklődők nagy megelégedésére.
  • November 12-23 között csoportjaink nyílt napokat tartottak, amelyekre nagy szeretettel és készülődéssel vártuk a nagycsoportos szüleinket. Láthatták gyermekük fejlődését, egyéni képességeiket, személyiségüknek alakulását. Az örömteli élményeik és tapasztalataik megnyilvánulásait a szabad cselekvésekben, játékos szituációkban. A játékos kezdeményezéseken megfigyelhették a gyermekükhöz igazodó egyéni bánásmódjainkat a vizuális nevelés adta módszereinket, színes eszközeinket.
  • November 30-ig fogadóórát tartunk a nagycsoportos gyermekeink szüleinek, melynek témája tájékoztató jellegű kötetlen beszélgetés gyermekükről.
  • December 04-én az év végi ünnepi készülődésünket egy Mikulás- Karácsony váró játszóházzal kezdjük. A szervező csoport a Macis pedagógusok és szülők. Ezen a délutánon különböző kézműves technikákkal ismerkedhetnek meg a gyermekek és szüleik, testvéreik:

-         Karácsonyi gipsz forma festés temperával, vízfestékkel.

-         Angyalka ragasztása.

-         Papír csillag dísz ragasztása, festése.

-         Mikulás asztaldísz szalvétából.

-         Karácsonyi ajtódísz.

-         Olajkrétával Karácsonyi üdvözlőlap készítése.

  • December 07-én kisebb társaikat a bölcsődéseket várjuk a Makk Marci Bölcsődéből Mikulás bábelőadásunkra.
  • December 06-án részt veszünk az óvodai Mikulás ünnepségünkön. A közös éneklés, apró ajándékozás mellett az óvónénik mese dramatizálással kedveskednek gyermekeinknek. A darab címe: Pisti és Bodri.
  • December 12-én a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói ”Tücsök zene” címmel egy ének csokorral kápráztatnak el bennünket.
  • December 18-án délután  minden csoportunkban a gyermekek nagy készülődéssel és szeretettel várják szüleiket, testvéreiket egy közös Karácsonyi ünnepségre.  Ekkor gyújtjuk meg Advent koszorúnk negyedik gyertyáját. Az együtt énekléssel, verseléssel közösen éljük át a Karácsonynak legmeghittebb pillanatait. 
  • December 19-én délelőtt az Arany János Általános Iskola előadásában, gyermekeinket Karácsonyi ünnepségre várják.

A KŐIRS-OVI ALAPÍTVÁNY köszöntet mond a SZJA 1%-ának felajánlásáért (450.850 Ft). Az összeget óvoda játékeszközök vásárlására használtuk fel.

Adószám: 18495597-1-07

 

2012/2013

 

Tervidőszakunk: tanévkezdéstől – szüreti mulatságig

 

Szeptember

 

-         Szeptember 07-13-ig csoportos szülői értekezleteket tartunk.

-         Szeptember 20. autómentes világnap. Városi rendezvény a Városháza téren, melyen mind a hét csoportból a nagycsoportosokkal veszünk részt.

-         Szeptember 26. „Játszani jó” Játékos délelőtt az óvoda udvarán mozgásos játékokkal és bábszínházzal. Az óvó nénik előadásának címe: „ A szállást kérő róka”

-         Folyamatos papírgyűjtés

-         Szeptember 29. a Szülők klubja munkaközösség szervez kirándulást szülőknek és gyermekeknek a helyi arbarétumba, ahol a gyermekek megfigyelhetik az őszi természetet és meglátogatják az állatsimogatót.

 

Október

 

-         Október 2. Zenei világnap a Római Városrészi Egység szervezésében.

-         Csoportos kirándulások, dióverés, őszi termények betakarítása.

-         Október 12. Szüreti mulatság – játszóház, ugrálóvár, arcfestés, néptánc bemutató, meseszínház – élőszínház, az óvó nénik előadásában, melynek címe: „Ravasz Jancsi”.

Udvaron:

-         Különleges, érdekes ágak gyűjtése.

-         Különleges kavicsok gyűjtése.

-         Homokvár építése, homokozó formákkal homok formázása.

-         Buborék fújás.

-         Kötél hinta, tányér hinta hintázás.

-         Lajhár mászás kötélen, kötél húzás.

-         Mászás fel-le kötél létrán.

-         Közös mozgás zenére.

-         Ugrálás trambulinon.

-         Ugrálás füleslabdával.

-         Apró bogarak, lepkék megfigyelése.

-         Madarak mozgásának, hangjainak megfigyelése.

-         Sorverseny, akadályverseny, futóverseny szervezése.

-         Labdajátékos célba dobás, kidobó játék tollasozás.

-         Aszfalt rajz készítése.

-         Ugróiskola.

-         Szabad ceruza és zsírkréta rajz készítése.

-         Hajtogatás: hajó, lepke, pillangó, csákó, repülő.

-         Vízzel festés az aszfaltra.

-         Bottal rajzolás homokba.

-         Festés vízfestékkel, temperával.

-         Horgászás, hajtogatott kishajó vízre bocsátása.

 

 

Szobában:

 

-         Építés legóval, építőkockával.

-         Autózás.

-         Pötyi kirakó.

-         Puzzle kirakó.

-         Meséskönyv nézegetése.

-         Zenehallgatás.

-         Közös éneklés, verselés, mondókázás.

-         Bábozás.

-         Népi mozgásos játékok, dalos játékok eljátszása.

-         Szabad rajz készítése: ceruzával, zsírkrétával.

-         Forma festés, szabad temperás és vízfestékes rajz festése.

-         Gyűjtött vadvirágok szárítása és préselése.

 

Május

 

-         Május elején minden csoportunk anyák napi köszöntőt tartott az édesanyáknak, nagymamáknak.

-         A pöttyös labda, autó, maci csoport nagycsoportosai múzeumi órán vehettek rész az Intercisa múzeumban, ahol a római kori emberek táplálkozási, öltözködési, építkezési szokásaival ismerkedhettek egy-egy vetítés és barkácsolás alkalmával.

-         Május 24-én tartottuk óvodánkban a pünkösdi ünnepséget, amit megelőzött a csoportokban a pünkösdi király és királyné választás. A nagycsoportos lányok nagyon szép énekes-táncos műsorral készültek erre az alkalomra, amire Elza néni készítette fel őket.

-         Május 29-én egy bábelőadás részesei lehettek ovisaink, menynek címe: Nem félünk a farkastól!

 

Június

 

-         Június 1-én tartottunk óvodánkban a gyermeknapot. Sajnos az eső miatt beszorultunk az épületbe, ennek ellenére tartalmas és nagyon szórakoztató programokat tudtunk biztosítani gyermekeink számára: ugrálóvár, arcfestés, fagyizás, akadálypálya, bicikli verseny.

-         Június elején lezajlottak a csoportokban az évzárók, elbúcsúztattuk a nagyokat.

-         Június 14-én a pöttyös labda, maci, autó csoport nagycsoportosai a múzeumi óra keretében meglátogathatták a római kőtárat, ahol újabb ismereteket gyűjthettek a római kori emberek életéről.

-         Június harmadik hetében összevont csoportokkal megkezdődött a nyári óvodai élet. Az idő nagy részét az udvaron töltjük, odafigyelve a napsugárzás veszélyeire. Változatos programokkal, tevékenységekkel próbáljuk színesebbé varázsolni a nyári hétköznapokat is. Júliustól szeretettel várjuk a Bóbita Egység és Százszorszép Egységből érkező gyermekeket is.

-         Január 18-án az Arany János Általános Iskola által megszervezett rajz  pályázaton díjazott óvodásaink fogadására, oklevelünk, nyereményünk átvételére került sora az iskolában.

-         Január 6-17 közötti időszakban csoportjaink nyílt napok szervezésével lehetőséget biztosítottak az érdeklődő szülőknek, hogy betekintést nyerjenek a napsugaras hétköznapjainkba.

-         Február 17-én került sor első alkalommal megrendezésre Cibere és Koncz Vajda vetélkedésére. A Farsang királya négy alkalommal birkózik meg a böjt jelképével és a 24.-ei Farsang farkán legyőzik.

-         Február 21-én az Arany János Általános Iskola invitálta nagycsoportos óvodásainkat a „Játék határok nélkül” elnevezésű játékos, sport délelőttünkre.

-         Február 24-én óvodánk Farsangját tartjuk. A gyermekek jelmezekbe öltözve egy vígságos délelőttön vesznek részt.  Ezen a napon játékos egyéni versengések, eszem-iszom, dinom-dánom várja őket

-         Február 27-től március 01-ig óvódánk kinyitja kapuit a leendő óvodásaink és szüleik előtt. Ezen a héten a napsugaras gyermekekkel közös játékba, éneklésbe, festegetésbe hívjuk őket. A  csoportokkal való ismerkedés során megtekinthetik a gyermekek munkájából készült kiállítást.

-         Március 14-én kerül megrendezésre a Március 15.-ei ünnepségünk. Az óvónők által összeállított és előadott tavaszváró énekes-táncos játékokat tekinthetik meg gyermekeink, szüleik és kollégáink.

 

Egészséges Ifjúságért Alapítvány "Összefogás a bárányhimlő ellen" című országos programban résztvevő bölcsődék és óvodák számára meghirdetett "Összefogás a bárányhimlő ellen" pályázaton 100 000 Ft-os díjazásban részesült a Dunaújvárosi Óvoda Napsugár Egysége.

Nagykarácsonyban a 16. országos Mikulás Fesztivál programjain hétvégente találkozhatunk a Dunaújvárosi Óvoda óvónőivel!

Gyermekeknek szóló bábjátékokkal és mesejátékokkal szórakoztatják a kicsiket az alábbi időpontokban:

November 5. szombat Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Egysége:

”Dunpentelei Betlehemes” -  Néphagyományok felelevenítése betlehemes játékkal. A történet szereplői: angyal, pásztorok, gazdasszony.

November 6. vasárnap Dunaújvárosi Óvoda Aranyalma Egysége:

”Holle anyó” - A szorgos és lusta lány találkozása Holle anyóval, a beszélő fával és termésével. A meséből megtudhatjuk, hogy miért esik télen a hó, és ki az a Holle anyó!

November 12 szombat 12.30 óra és 14 óra Dunaújvárosi Óvoda Margaréta Egysége:

”Cirkusz a jégen” – Új téli műsorral érkezik a Margaréta Cirkusz! Állatszámokkal, céllövéssel, bűvésszel és bohóccal. Móka- kacagás-varázslat! Mindenki megmutathatja milyen bátor és ügyes!

November 13 vasárnap 12.30 óra és 13.30 óra Dunaújvárosi Óvoda Margaréta Egysége:

”Cirkusz a jégen” –Új téli műsorral érkezik a Margaréta Cirkusz! Állatszámokkal, céllövéssel, bűvésszel és bohóccal. Móka- kacagás-varázslat! Mindenki megmutathatja milyen bátor és ügyes!

November 20. vasárnap 12.20. óra és 13.20 óra Dunaújvárosi Óvoda Duna-parti Egysége:

Télapó az erdőben” - Mackó, nyuszi, süni, róka, farkas az erdőben várják Télapót, és azon törik a fejüket mivel ajándékozzák meg őt. Krampusz virgácsokat akar osztani, de Télapó lefüleli, az állatokat pedig megajándékozza.

November 26. szombat 12.00 óra, 13.20 óra, 14.20 óra, 15.20 óra Dunaújvárosi Óvoda Margaréta Egysége:

”Cirkusz a jégen”  Új téli műsorral érkezik a Margaréta Cirkusz! Állatszámokkal, céllövéssel, bűvésszel és bohóccal. Móka- kacagás-varázslat! Mindenki megmutathatja milyen bátor és ügyes!

December 3. szombat 12.00 óra, 13.00 óra,14.00 óra, Dunaújvárosi Óvoda Napsugár Egysége:

„Mesecsokor”  3 kismalac és a farkas- 3 házat építő kismalac találkozása a farkassal. Ki az igazi Mikulás?- 3 kópé Mikulásruhában szeretné megszerezni az igazi Mikulás ajándékait.  Csillagok közt szeretnék élni- A kisfenyő a fényes csillagok közt szeretne élni, odavezető útja során barátokat szerez.

December 4. vasárnap 12.00 óra,13.00 óra,14.00 óra Dunaújvárosi Óvoda Duna-parti Egysége:

Télapó az erdőben”Mackó, nyuszi, süni, róka, farkas az erdőben várják Télapót, és azon törik a fejüket mivel ajándékozzák meg őt. Krampusz virgácsokat akar osztani, de Télapó lefüleli, az állatokat pedig megajándékozza.