2400 Dunaújváros, Március 15. tér 12.

Tel.: 25/ 413-510

 

Tagintézmény-igazgató: Szabó Tünde

Nyitvatartás: 5:00 - 17:00 óra

Férőhelyek száma: 175 fő

Csoportok száma: 7

Csillagszeműekért gyermekalapítványunk segíti az óvodánk működését, tárgyi feltételeinek javítását, a Freinet pedagógia megvalósulását.

Adószámunk: 18495865-1-07

 

   

Bemutatkoznak a Napsugarasok

 

Az óvoda 1981 szeptemberében nyitotta meg először kapuit, 27. sz. Napköziotthonos Óvoda néven. Jelenleg 175 férőhelyes, 7 vegyes életkorú csoportot foglalkoztató intézmény a Béke II. városrészben. 1995-ben neveztük el hivatalosan is Napsugár Óvodának, jelképezve ezzel azt az erőt, derűt, szeretetteljes közeledést, amely meghatározója- és alapja nevelőmunkánknak.

  1. nyarán európai uniós forrásból megújult az óvodánk épülete kívül- belül. Aki ide betér, az mosolyra derül. Színei, hangulata kellemes, melegséges. Gyönyörű, tágas, világos csoportszobái a gyermeklétszámmal összhangban elegendő teret biztosít a játékhoz, valamint egyéb tevékenységekhez, a gondozási feladatok ellátásához, a pihenéshez. Megfelel az egészséges életmód alakításához szükséges feltételeknek és a higiénés követelményeknek.

Az óvoda nevelőtestületének tagjai szakmailag- és speciálisan is jól képzettek, megfelelő elméleti felkészültségűek.

Szakmai eszközellátottságunk kiemelkedő, tornaszobánk felszereltsége magas színvonalú. A SportManó Óvoda Program keretében rendelkezünk különböző sportágak speciális, óvodáskorú gyermekek méreteihez igazodó sportszerekkel, eszközökkel is. (floorball, tenisz, labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, mászó fal, trambulin stb.).

Programunk a NAPSUGARAS HÉTKÖZNAPOK – SZÍNES ÜNNEPEK, gyermek- és személyiségközpontú program, melyben kiemelt szerepet kap a rajzolás, mintázás, kézi munka szoros egységben a verseléssel, meséléssel illetve az ének, zene, énekes játék, gyermektánc tevékenységekkel. Fontos számunkra a népi hagyományaink ápolása, felelevenítése is. A zenei nevelés- és néphagyomány területén népi- és ritmus hangszerkészlettel valamint IKT eszközökkel bővült mindegyik csoportunk.

Központi helyen áll a gyermekek legtermészetesebb megnyilvánulási formája és önérvényesítő módja: a mozgás. A mozgás, a vetélkedés örömét a szülőkkel is megéreztetjük kirándulások, sporttevékenységek, ilyen például az apák napja, a családi délután, sportvetélkedők, stb.  

Mindennapjainkban érvényesülnek az innovatív pedagógiai törekvések, néhány csoportunkban a kompetencia alapú nevelést támogató szemlélettel, drámapedagógiai eszközökkel is fejlesztjük a gyermekeket, valamint a nevelési időn belül az egyik csoportban jóga foglalkozáson is részt vehetnek.

Rendszeres mozgásprogram heti egy alkalommal nagycsoportosaink számára a birkózás, ahol szakedző foglalkozik a gyerekekkel a szomszédos birkózó csarnokban.

A szülői igények alapján nevelési időn kívüli programjaink, amit a gyerekeknek kínálunk heti rendszerességgel: néptánc, modern tánc, kézi labda (labda-banda), okosító torna, ovifoci, angol nyelvoktatás.

Az új, korszerű műfüves focipályánk nem csak a labdarúgás megszerettetésére alkalmas, hanem a labdajátékok, a különböző foglalkozások által a gyerekek pszichikai-, testi-, értelmi- és szociális képességének fejlesztésével az egészség megőrzését is szolgálja. 

A nevelési- és képességfejlesztési feladatok megvalósítását szolgáló tevékenységrendszer az évkör ünnepei, hagyományai által meghatározottak. Arra törekszünk, hogy az ünnepek másságát, lényegét, érzelmi töltését megéreztessük illetve a tervszerű-, sokoldalú tevékenységben a gyermekek önálló elképzelései is megvalósulhassanak. Néphagyományainkhoz kapcsolódó ünnepeink: szüreti mulatság, advent, mikulás, karácsony, farsang, húsvét, pünkösd. Egyéb ünnepeink, rendezvényeink: anyák napja, nemzeti ünnepünk: március 15., tavaszköszöntő hangverseny, költészet napja, „Bújj-bújj zöld ág”- városi rajzverseny, gyermeknap, apák napja, madarak- és fák napja, születésnapok, játszóház, évzáró- nagyok hete.

Kettő tehetségprogram működik óvodánkban, melyeket heti rendszerességgel kínálunk az érdeklődő, kiemelkedő képességű 6-7 éves gyermekek számára. Ezek a „Kreatívan alkotni!”, valamint a „Csivirintem, csavarintom népi játékok drámajáték elemekkel” tehetséggondozó csoportok, ahol az alkotóképesség, a kreativitás, a személyiségfejlődés, mesedramatizálás fejlesztésére biztosítunk lehetőséget.

Óvodai nevelésünk szerves része a Szülők Klubja Munkacsoport. Célja, hogy közös programok, tevékenységek szervezésével mélyítsük az összetartozás érzését, hiszen a családdal való együttműködés és információcsere elengedhetetlen feltétele a hatékony és eredményes nevelőmunkánknak.  Programok: „Kudarc nélkül az iskolában” – szülők, pedagógusok fóruma, Játékos családi délután az óvodában, Játssz velünk! – játékos délután a leendő ovisok számára, Családi torna- tartásjavító,- lábtorna.

Legfontosabb számunkra, hogy a Napsugaras Gyermekek jól érezzék magukat az óvodában, vidámságban teljenek napsugaras hétköznapjaik, minél tovább megőrizzék a gondtalan-, boldog gyermekkort.

A következő csoportokba várjuk szeretettel a gyermekeket, melyek mind vegyes (3- 7 éves korig) csoportok: Micimackó-, Kékvirág-, Katica-, Pillangó-, Maci-, Zöld autó- és Pöttyös labda csoport.