2400 Dunaújváros, Ady E. u. 1/a

Tel.: 25/ 414-804

 

Tagintézmény-igazgató: Lőrincz Andrea Ágnes

Nyitvatartás: 5:30 - 17:00 óra

Férőhelyek száma: 50 fő

Csoportok száma: 2

Mozgás és Mese Alapítványunk 1995 óta működik, segítsége sokat jelent intézményeinknek. (Pl. ágyak, galériák, tornaszerek, udvari játékok, asztalok vásárlása)

Adószámunk: 18483424-1-07

 

  

KINCSKERESŐ TAGÓVODA

 

Óvodánk 1966 óta áll a belváros békés, nyugodt lakókörzetében. A lapos tetős épületben két vegyes csoport (Katica, Csiga) működik. A családias jellegnek köszönhetően a gyermekek és az itt dolgozó felnőttek név szerint ismerik egymást.4 fő óvodapedagógus, közülük 1 fő drámapedagógus és 1 fő fejlesztő pedagógus, valamint 2 fő dajka fejleszti, neveli a különböző életkörülmények közül érkező gyermekeket. A gyerekek étkeztetését külső vállalkozó látja el. Intézményünk óvodai nevelésének két alappillére a mozgás és a mese. Óvodáskorban a mozgásszint azonos az intelligencia szinttel. A mozgásfejlesztés alkalmas az érési egyenlőtlenségek korrigálására, segíti a tanulási zavarok megelőzését, a gyermekek megismerik saját testüket, megtanulnak a térben mozogni. Célunk a mozgás megszerettetése, a mozgás iránti igény kialakítása. A mindennapos udvari játékkal is ezt célozzuk meg. Jól felszerelt tornatermünk és multifunkciós műfüves focipályánk, tágas udvarunk, mindezt szolgálják. A mindennapos mozgásba beépítjük a lábtornát is. Kihasználjuk a közeli jégpálya illetve tornacsarnok lehetőségét.A test táplálása mellet nagyon fontos a lélek táplálása. Ehhez a legjobb eszköz a mese.  A gyermek, élete első éveiben olyan, mint a szivacs, egész lényével szívja fel magába a világot, ezért személyiségük fejlődésében a mesének kiemelkedő szerepe van. A mese segítséget nyújt a gyermeknek, a belső problémái megértéséhez és megoldásához. Nem csak szórakoztat, hanem irodalmi élményt nyújt, megmozgatja a fantáziát, bővíti a szókincset, fejleszti a beszédkészséget, lehetőséget nyújt különböző szerepek átélésére, kipróbálására. A két csoportszoba rendelkezik galériával, mely megnöveli a játékteret. A Csiga csoportban van mocorgó sarok, ahol bordásfalak, tornaszerek egész nap lehetőséget kínálnak óvodásaink mozgásfejlesztésére.  A két helyiség, a tornaszoba és a Csiga csoportszoba összenyitható, ami lehetőséget biztosít, hogy helybe hívjunk előadókat (bábszínház, zenész) és így az eltérő korosztályú gyermekek egyszerre részesülhetnek az élményben. A Bartók Kamaraszínház előadásait látogatjuk. A kiemelt figyelmet igénylő gyermekeket többnyire az óvodai nevelés keretein belül fejlesztik a csoportos óvónők és a fejlesztőpedagógus. Heti rendszerességgel logopédus és gyógypedagógus segíti munkánkat.

 

Jó gyakorlataink/Innovációink

  • Kincskereső Avató - November 11-én három próbát állnak ki új óvodásaink, mely után Kincskeresővé avatjuk őket. Óvodánk indulójában is szerepel három kulcsszó: mozgás, mese, tanulás. Az avatás után minden új óvodásunk az óvoda logójával ellátott pólót kap. Ezt a pólót viseljük az óvodai rendezvényeken, kirándulásokon, tornafoglalkozásokon.
  • Kihívás napja - (május utolsó szerda) egész napos rendezvény. Ezen a napon várjuk a szülőket is, akik velünk együtt mozognak, a gyerekekkel együtt vesznek részt a különböző játékos, mozgásos programokon.

 

Nevelőmunkánkat segítő alapítvány: Mozgás és Mese Alapítvány