gototopgototop
Bemutatkozik a Dunaújvárosi Óvoda Szivárvány Tagóvodája

Dunaújvárosi Óvoda Szivárvány Tagóvodája

Óvodánk, ipari városban Dunaújváros Ságvári II. városrészének, panel negyedében épült 1970-ben, a városrész óvodai igényének kiszolgálására. Ideális környezetben, a városrész közepén a lakóházak, parkok védelmében. Óvodánk 4 csoportos, egyszintes, pavilonszerű téglaépület. Épületünk villamos felújítása, fűtésszabályozása energiatakarékos, ablakaink egy részét kicserélték. Csoportszobáink tágasak, világosak, saját öltözővel, mosdóval, étkezővel. Csoportszobáink berendezésénél a természetes alapanyagok dominálnak. Minden csoportban van természetsarok, amelyben növények, állatok gondozására, „kincsek” elhelyezésére van lehetőség. Minden csoportszoba egyéni, galéria, 2 csoportban mobil állvány, ill. bordásfal van, amely, a mindennapi mozgás változatosságát, az egészséges életmódot segíti. Nagyméretű udvarunk dúsan növényesített, ligetes, tagolt, jól felszerelt. Céljainkhoz alakítottuk folyamatosan, több mint egy évtizede.

1995-ben választottuk a Szivárvány Óvoda nevet. Névválasztásunk oka: SZIVÁRVÁNY, a valóság egyik legcsodálatosabb jelensége, sokszínű, mint a gyermek. Jól szimbolizálja intézményünk arculatát, sokszínű tevékenységét. Érzékelteti természetközelségünket, természet szeretetünket.

 

Világunk című nevelési programunk egyik különösen kiemelt eleme a környezeti nevelés, azon belül is a környezettudatos szemlélet kialakítása.  Környezeti nevelésünk egy tudatformáló, tapasztalatokat és ismereteket gyűjtő, a gyermek közvetlen környezetéhez kapcsolódó pozitív viszonyát alakító, pozitív szokásokon keresztül környezetorientált magatartást alakító tevékenység, melyhez a projekt pedagógia eszközeit használjuk. 2009-ben elkészült óvodánk növényzet térképe.

Óvodánkban már jelenleg is sok olyan információs pont van, amit a fenntarthatóság pedagógiájának szellemében működtetünk. Egy interaktív tanösvénnyel, e pontokat újakkal kiegészítve, egy láncba fogjuk azokat felfűzni, ami alkalmas terepi, helyszíni foglalkozások megtartására, s jól szemlélteti környezetünk összefüggéseit.

A „Madárbarát Óvoda” és a „Zöld Óvoda” címet is megnyertük, és igyekszünk folyamatosan fenntartani. Ezt segíteti Zöld világunk szakmai munkaközössége, ill. Csodák világa speciális műhelyünk, amely érdekes, különleges környezeti témák, kísérletek lehetősége a tehetséges gyermekeknek.

Óvodapedagógusaink évek óta olyan képzettségeket szereztek, melyek segítették gyermekeink, szülők, önmagunk lelki egészségének fenntartásának lehetőségét, s olyan kiegészítő módszereket adott, amelyek a környezeti neveléshez kapcsolódóan, azt kiegészítve az egészséges életmódra nevelést segítették.

2011-ben előminősített Referencia Intézményi címet nyertünk, két „jó gyakorlatot” kidolgoztunk.

„Körlánc egy iparvárosban” jó gyakorlat célja:

Óvodánk nevelői a Föld napi rendezvényeken belül a város óvodásainak, óvodapedagógusainak, a kísérő szülőknek „KÖRLÁNC” rendezvényen játékos környezeti napot szervezett, amelyen arborétumszerű udvarunkat bemutattuk.

Célunk volt, hogy kollégáink, a város óvodásai új játékos környezetismereti módszerekkel, tapasztalatokkal gazdagodjanak.

„Arborétum szerű udvar az óvodában” jó gyakorlat célja:

Az óvodai udvar egy új, más lehetőségének bemutatásával azt szerettük volna érzékeltetni, hogy, a városi gyerekeknek is van alkalma a föld, a természet, a vele való munka, mint érték felfedezésére, a holisztikus szemléletet erősítésére. A természet óvására saját környezetükben kell nevelni őket. A gyerekek által pedig a szülők is partnerré válnak. Fontosnak tartottuk, hogy arborétumszerű udvarunk, mint megvalósított ötlet, rávilágítson arra, hogy saját környezetünk mennyi csodálatos értéket rejt, csak meg kell látni, szívvel kell érezni.

Pedagógiai programunkat és nevelőmunkánkat segítő alapítvány:

Szivárvány Óvodai Alapítvány.