gototopgototop
Bemutatkozik a Dunaújvárosi Óvoda Százszorszép Tagóvodája

Dunaújvárosi Óvoda Százszorszép Tagóvodája

Óvodánk 1981 óta működik a Béke I. városrészben, a Lajos király körúton.

 

1998. óta foglalkozik sajátos nevelési igényű, ezen belül is a megkésett beszédfejlődésű gyerekek nevelésével. Feladatunk a beszédhibás, részképesség gyenge gyermekek fejlesztése, a beszéd beindítása és komplex terápiája, a tanulási és viselkedés zavarok megelőzése. Fejlesztésüket nyelv- és beszédfejlesztő gyógypedagógussal, logopédus és gyógypedagógus segítségével látjuk el.

 

Óvodánk jelenleg négy vegyes életkorú csoporttal működik.

Csoportjaink új bútorokkal, galériával, sokféle fejlesztő játékkal felszereltek.

Az óvoda udvara tágas, a nyári melegben árnyékos. Kedvelt játszóterületek a térkővel kirakott kerékpárút, homokozó, a mozgásfejlesztő eszközök: hinták, mászókák, csúszda. A gyermekek többféle labdajátékkal ismerkedhetnek meg a korszerű ovifoci pályánkon.

Fontos feladatunknak tarjuk a mozgásfejlesztést. A mindennapos testnevelés a lábtorna kiegészítő eszköze a mezítlábas ösvény, amely a talp masszírozásával ingerli az agy területeit, ezzel is segítve annak fejlődését. A fejlesztés további eszközei az Ayres- és a Mozgáskotta eszközök.

 

A gyerekeknek lehetőségük van megismerkedni, elsajátítani a néptánc alaplépéseit. Az óvodai néptánc oktatásunk célja a magyar néptánc és népi kultúra iránti érdeklődés felkeltése a gyermekekben. A zene, a mozgás, az énekes játék a gyermeki lét egyik legfőbb öröme lehet. A közös, dallal együtt végzett mozgás fejleszti a fizikai állóképességet, egyensúlyérzéket.

 

A nemzeti identitástudat, nemcsak a néptánccal, népi játékok tanulásával rögzülhet, hanem a népszokások, jeles napok megismerésével, ezek ápolásával is. Egyes népszokásokat óvodai szinten, közösen elevenítünk fel. A magyar nép hagyományaiból azt emeltük ki, amelyek a gyerekekhez közel hozhatók, ilyenek a hagyományos ünnepeink, úgymint a szüreti mulatság, karácsony, farsang, húsvét, stb.

 

Feladatunk, hogy a játékos tanulás során egyéni képességeket fejlesszünk ki a gyermekekben, amelyek lehetőséget adnak a megfelelő személyiségjegyek kialakulásához.

Fontos számunkra, hogy az óvodánkba járó gyermekeknek boldog, kiegyensúlyozott és vidám óvodai életük legyen.

 

 

Pedagógiai programunkat és nevelőmunkánkat segítő alapítvány:

”Egészséges gyermekekért” Alapítvány.